De stad is een natuurgebied; dat we daken moeten vergroenen om de stad tot een mooi, klimaatbestendig leefklimaat te maken voor alle stads soorten is bekend. Omdat daken niet vaak berekend zijn op het extra gewicht van de aarde-mix -het substraat-, moet dit mengsel zo licht mogelijk zijn. Hierom wordt vaak vulkanisch gesteente of geëxpandeerde klei toegevoegd, die (transport) emissies met zich mee brengen.
In samenwerking met biologiestudent Seeger van Kints en de afvalverwerker GP groot onderzochten we gedurende een half jaar of we uit constante reststromen, stoffen konden halen met dezelfde kwaliteiten; licht van gewicht en bevorderend voor de plantengroei.
Circulair substraat
type project onderzoek & ontwikkeling
samenwerking B&V raadgevend ingenieurs, GP Groot, Seeger van Kints
status & data 2020 - opgeleverd
locatie Rotterdam, Zuid-Holland
Op het dak van De Kroon werd in 24 bakken van een m2 een testopstelling gebouwd. Drie reststromen, glasvezel en cellenbeton in twee fracties, werden in verschillende percentages gemengd met compost, waarna er verschillende plantensoorten op werden geplant. De planten die groeiden op de 24 verschillende mengsels werden wekelijks onderzocht op oa bladgroei, gewicht en wortelgroei. Na een fascinerende, half jaar durende nek aan nek race, bleek de fijnste fractie cellenbeton zowel de lichtste als de meest groeibevorderend soort te zijn. Feest op het dak! De langetermijntests lopen nu, een jaar later, nog steeds. Dit onderzoek maakt tevens deel uit van het Dakdorpen project.
Volg het project
dakdorpen is uitgegroeid tot een eigen stichting die werkt aan een pilot, check de website voor meer informatie en de laatste updates