Tuinwoning Zwolle

type project

ontwerp &
architectuur

samenwerking

Eco+ Bouw

status & data

2021-heden
deels in aanbouw

projectlocatie

Zwolle

Een huis ontwikkeld vanuit liefde voor een gebalanceerde en duurzame omgang met de natuurlijke omgeving. 

In de weidse polder, tegen de zonnedijk aan de rand van Zwolle, openen grootse luchten zich boven het bouwkavel: de Scholtensteeg ligt onmiskenbaar op een bijzondere plek. Opdrachtgevers Annet en IJsbrand wilden hier een woning ontwerpen waar de tuin centraal staat. Een compact en duurzaam hoofdgebouw én een bijgebouw met schuur en gastenverblijf. De woning moet vooral het leven in en rond de tuin ondersteunen. Een verschuiving van de klassieke hiërarchie tussen bebouwing en natuur - in de goede richting!

Er wordt gebouwd in houtskeletbouw en een biobased isolatie toegepast. Alle hout is hergebruikt: deels afkomstig van een school uit Reuver die werd afgebroken en deels van de Bolsius kaarsenfabriek in Boxmeer. 

De tuin is de kern van deze Tuinwoning in de weidse polder. Het leven draait er letterlijk om. Voedsel en bloemen kweken en verwerken gebeurt in de boomgaard, moestuin, keuken, bijkeuken en de tussenruimtes. De veranda’s en terrassen en overstekken verbinden binnen en buiten op zachte wijze met elkaar. Uiteraard is in de tuin ook plek voor praktische zaken als waterberging, parkeergelegenheid en compostfaciliteiten.

De agrarische context met haar polders en klassieke lokale boerderijen, waren een sterke inspiratiebron voor dit project. Analyse van klassieke boerderij-typologieën leverde concrete ingrepen op die in het ontwerp zijn beland. 

Zo zijn de twee compacte gebouwen een moderne interpretatie van de klassieke L-vorm van een ‘krukhuisboerderij’, met een representatief woonhuis en een informeel achtererf waar gewerkt wordt. Ze omsluiten de grote binnentuin. Aan de buitenzijde van het kavel een orthogonale vorm, aan de binnentuin volgen de gebouwen de vrijere lijnen van de begroeiing. Ook karakteristieke elementen als hakbosjes, knotwilgen, leilinde en hoogstamsoorten versterken de verbinding met de agrarische omgeving verder. 

Het woonhuis biedt vanuit de woonkeuken prachtige uitzichten over de lengte van het kavel en de polder, en heeft twee slaapkamers. Op het oosten komt een werkplaats met schuur en tevens een gastenverblijf, dat later ingebouwd wordt in het ontwerp. Een as, als diagonaal pad over de kavel, verbindt de tuin met de polder. De oever aan de westkant wordt ingericht als biodiverse natuurlijke moerasoever. Halfhoge muurtjes zijn een vormgevend element  en tegelijk warmtebuffer voor de aangroeiende planten. Tevens komt er een groendak op de flauwe (lessenaars)delen van de zijdaken. Dat wordt niet zomeer een licht sedumdak, nee er komt een huis turfdak op met 15 cm aarde en grote graspollen, biodivers met veel verschillende planten. 

Ook met hoog water blijven in de toekomst de voeten droog. De woning is licht verhoogd boven het maaiveld (40 centimeter ofwel +1,4 boven NAP). Gezien de huidige klimaatverandering een logische stap. Hierdoor lijkt het project op een hedendaagse terp te staan en is er een prachtig weids uitzicht.


het bijgebouw vorm een entree naar de tuin

foto: Pieter van den Boogerd

de twee bouwvolumes omsluiten de tuin, een intieme plek

nr. 5 van links is de fundering van de woning, een compact huis met vooral veel tuin

opgebouwd uit lokaal hout

In het nabijgelegen Kuinderbos groeien mooie naaldhout bomen en er wordt soms uitgedund.


Een school in Reuver werd gesloopt, evenals de Bolsius fabriek in Boxmeer.

Samen met Boswachter Harco werd dit hout verzaagd.

Bij die sloop kwam een grote partij hout vrij.

Hiervan werden constructieve kolommen en gevelhout gemaakt voor de woning.

Van dit hout zijn alle houtskeletbouwelementen opgebouwd.

en circulair hout

Vorige
Vorige

Duurzaam dijkhuis

Volgende
Volgende

De nieuwe weg van wol